Fettisdagen imorgon!!!
Semlor
15 stycken.
50 gram jäst (1 paket)
100 gram margarin
3 deciliter mjölk.
1/2 tesked salt
1 dl socker
1 ägg
knappt 1 liter vetemjöl
1 tesked kardemumma
Fyllning: mandelmassa, 2 deciliter grädde
Garnering: florsocker
1. Dela sönder jästen.
2. Smält margarinet och häll i mjölken. Värm det till 37 grader.
3. Häll lite av det på jästen och rör om.
4. Häll på resten av mjölken och margarinet.
5. Häll i salt, socker, ägg och kardemumma och nästan allt mjölet.
6. Arbeta ihop allt till en fin deg.
7. Jäs degen i 30 minuter.
8. Baka ut degen till lagom stora bullar.
9. Låt dem jäsa i 30 minuter.
10. Grädda bullarna 5-10 minuter i 225-250 grader.
11. Skär av locket och fyll bullarna.
Alternativ till mandelmassefyllning:
Gröp ur bullen för fyllning.
blanda urgröpt "bullmassa" med:
1 dl varm mjölk.
2 dl mald sötmandel.
1 dl strösocker.
Skär av locket.
Fyll bullen med massan och toppa med vispgrädde
och lägg sedan på locket.
3 kommentarer:
Tack för tipset. hade faktiskt glömt. Nu bakar jag och fyller hela kvällen
Kram mamma
Jag går nog förbi kondis istället... ;)
hellen, du är lyckans fe som kan få Semlor från Wedan!!
Skicka en kommentar