tisdag, april 3

Middagstips...


Tomatsoppa med mozzarella

Portioner: 2

Tid: 20 minuter

Ingredienser:

½ gul lök1 vitlöksklyfta

1 selleristjälk

1 burk skalade eller krossade tomater

1 msk tomatpuré

1 tsk farinsocker

2 ½ dl vatten1 grönsaksbuljongtärning

några droppar tabasco eller lite peppar

2 kvistar färsk basilika eller ½ tsk torkad

1 mozzarellaost, gärna buffelmozzarella


Hacka lök och vitlök, skär selleristjälken i skivor. Fräs upp hacket i lite matfett i en tjockbottnad kastrull.Löken ska inte ta färg, bara mjukna. Om du använde hela tomater på burk, skär dem i små bitar innan de läggs i kastrullen tillsammans med spadet. Tillsätt vatten och buljongtärning, tomatpuré och socker.

Koka upp soppan och låt den sjuda på låg värme cirka 10 minuter.

Vänd ner strimlad basilika, spara eventuellt några hela blad till garnering. I brist på färsk basilika, ta 1/2 tsk torkad. Smaka av med peppar eller tabasco.Skär mozzarellaosten i stora tärningar och ställ på bordet. Lägg osttärningar i den heta soppa i skålarna så osten kan smälta. Garnera eventuellt med basilikablad.Grillade brödskivor av lantbrödstyp gör soppmiddagen mer mättande, en sallad på linser eller bönor är också ett bra tillägg.


Linssallad med äpple och spenat

Portioner: 2–3

Tid: 15 minuter

Ingredienser:

3 dl kokta linser, gröna eller små

½ rödlök1 litet äpple

ett par nävar småbladig sallad eller spenat

dressing

1 msk olivolja

½ msk vinäger

1 tsk ljus senap av dijontyp

salt och peppar


Värm linserna i kastrull eller någon minut i mikrovågsugn. De har mer smak när de är ljumma.

Skär lök och äpple i små tärningar.

Rör ihop alla ingredienser till dressingen.

Blanda de varma linserna med lök, äpple, sallad eller spenat och ringla över dressingen. Vänd runt och smaka av med salt och nymald svartpeppar.

Tips: Koka linserna själv om du har tid, det tar inte mer än cirka 25 minuter. Ett par lökklyftor, ett lagerblad och lite salt i kokvattnet gör linserna extra goda. Observera att röda linser inte passar så bra till sallad. De kokar fort sönder och blir mosiga.

Inga kommentarer: